Zdravá školní jídelna

V dubnu 2016 se naše MŠ zapojila do projektu Zdravá školní jídelna, který byl vydán Státním zdravotním ústavem v Praze.

informace o projektu a jídelní lístek  je k dispozici v šatnách

 

Tento projekt je zaměřen:

1)na správnou skladbu jídelních lístků.

Jídelní lístky sestavuje vedoucí stravování  společně s hlavní kuchařkou podle nutričního doporučení ke spotřebnímu koši. Nutriční doporučení usměrňuje a vede školní jídelny k vyváženému a pestrému jídelníčku.

2)na správné a bezchybné vedení spotřebního koše.

Pokud školní jídelna dodržuje nutriční doporučení, měla by plnit správně spotřební koš. Spotřební koš sleduje určité potraviny ( maso, ovoce, zeleninu, ryby, mléko, mléčné výrobky, cukry, tuky, brambory , luštěniny), které za daný měsíc musí být v určitých procentech splněny.

3)na celodenní pitný režim s omezením cukru.

Cílem je děti naučit pít neslazené varianty nápojů ( mléko, vodu, vodu s citrónem, limetkou, mátou, meduňkou, neslazený čaj ). Děti v naší MŠ mají po celý den k dispozici vodu. Pitný režim představuje pravidelný přísun tekutin během dne. 10% vody si tělo během dne umí získat samo. 25% z potravin a 65% dodáváme tekutinami.

4)omezení používání dochucovadel.

Dochucovadla obsahují vysoký obsah soli a aditivních látek, proto používáme dochucovadla s minimálním obsahem soli, nebo je nahrazujeme bylinkami (zázvor, česnek, libeček, petržel, oregano, bazalka atd.)

5)nepoužívání polotovarů s vysokým stupněm konvenience.

Polotovary jsou zahrnuty do skupin.

a)Produkty připravené ke kuchyňské úpravě např. mouka, tříděné brambory, porcované maso, opraná zelenina – nízký stupeň konvenience.

b)Produkty připravené k tepelné úpravě např. těstoviny, kuskus, syrová mražená zelenina, mražené ryby – nízký stupeň konvenience.

c)Produkty tepelně upravené např. instantní polévky, instantní omáčky, sušená bramborová kaše, sušené mléko. Tyto suroviny v naší školní kuchyni nepoužíváme vůbec.

d)Hotové pokrmy např. masové konzervy, mražené hotové pečivo, hotové pokrmy v zatavených vaničkách. Opět se tyto pokrmy vůbec neobjevují v naší kuchyni.

e)Pokrmy připravené k přímé konzumaci. Z těchto potravin používáme pouze dovezené pečivo z pekárny.

6)na snižování cukru a soli.

Cílem je do našich jídelních lístků zařadit a dodržovat receptury limitující obsah soli a cukru.

7)veřejně dostupný archiv jídelních lístků.

Náš jídelníček je dostupný na internetových stránkách naší MŠ vždy na 14 dní dopředu. Od ledna 2016 máme také zavedený archiv jídelních lístků.

8) na zapojení pedagogů a dětí k výzdobě jídelních koutků.

Děti si pod vedením pedagogů udělaly výzdobu jídelních koutků a prostorů pitného režimu.

9)komunikace s rodiči.

Pro rodiče děláme ochutnávky, rády poskytneme některé z našich receptů a také přivítáme od rodičů typy na chutné, zdravé a cenově dostupné potraviny.

10)čtvero ročních období.

Zařazujeme sezónní  potraviny – jaro ( velikonoční zvyky, vejce, špenát ), léto – (jahody, broskve, ovocné studené polévky), podzim ( dýně, cukety, švestky ), zima ( vánoční zvyky, masopust )

18.10.2016  naše lektorka z projektu Zdravá školní jídelna paní Mgr. Ivana Dvořáková navštívila naši MŠ, aby si zkontrolovala jídelní lístky, spotřební koš, sortiment potravin ve skladech, kuchyň, výdejny jídel a jídelní koutky v jednotlivých třídách.

Pro získání certifikátu Zdravá školní jídelna je třeba vyloučit z našeho sortimentu některé potraviny s vyšším obsahem soli a cukru, upravit spotřební koš a nadále tvořit jídelní lístky dle nutričního doporučení. Paní lektorka nám pochválila jídelní lístky, které vyšly na výbornou.

Věříme, že spolupráce s paní lektorkou bude úspěšná a pod jejím dohledem získáme certifikát Zdravá školní jídelna.

 

Martina Fabiánková, vedoucí školní jídelny MŠ Na Dolech.

Rychlý kontakt

Mateřská škola Boskovice, příspěvková organizace

Boskovice, Lidická 1690,1691

Pracoviště Na Dolech

tel:  724 817 759

omlouvání dětí:

tel: 774 932 695